Haberler

15

Nisan

2024

76. Türkiye Jeoloji Kurultayı Ankara’da Gerçekleştirildi

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 76. Türkiye Jeoloji Kurultayı MTA Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirildi. 15–19 Nisan 2024 tarihleri arasında organize edilen kurultayın ana teması "“Afet Dirençli Kentler” " olarak belirlendi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Kurultayın bu yılki konusunun bir deprem ülkesi olan Türkiye için anlamlı olduğunu belirterek, “Özellikle ülkemizde derin sosyal ve ekonomik travmalara yol açan 6 Şubat depreminin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu dönemde, deprem gerçeği ve bununla yaşamanın standartlarını oluşturmanın artık ne kadar önemli olduğunun hepimiz farkındayız.” dedi.

Türkoğlu, konuşmasında petrol ve doğal gazın aranmasından keşfine ve nihayetinde üretilerek ekonomiye kazandırılmasına kadar geçen tüm süreçlerde yer bilimcilerinin, jeofizik ve petrol ve doğal gaz mühendisleriyle birlikte önemli bir rol oynadığını belirtti.

Enerjide dışa bağımlılıktan kurtularak enerjide yüzyılın hedefine ilerlenen bu yolda, ülkemizin dört bir yanında hem karada hem denizde büyük bir arama çalışması başlattıklarını ifade eden Türkoğlu, Kara alanlarında yıllık 200’e yakın kuyu kazarak TPAO tarihinde büyük rekorlara imza attıklarını söyledi.

Türkoğlu, son rekoru da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar’ın açıkladığını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Şehit Aybüke Yalçın sahasını ziyaretimizde bölgede günlük 40 bin varil üretime ulaştığımız müjdesini Sayın Bakanımız verdi. Ayrıca TPAO olarak günlük 100 bin varil üretimle Cumhuriyet tarihimizin üretim rekorunu kırdığımızı da kamuoyu ile paylaştı.

Bunlar önemli başarılar ama enerji bağımsızlığı yolunda gidecek daha çok yolumuz var. Şu anda karada ilk hedefimiz sadece Gabar bölgesinde bu yılın sonuna kadar günlük 100 bin varil üretim. Karada başka bölgelerde arama çalışmalarımız ayrıca devam ediyor.”

Yurt içi ve yurt dışı üretiminde günlük 250 bin varil petrol eşdeğerine yaklaştıklarını anlatan Türkoğlu değerlendirmelerine şu şekilde devam etti: “Hepimizin bildiği üzere Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Türkiye’nin enerji üssü olarak tanımlayabileceğimiz Filyos’ta şu anda günlük 3.7 milyon metreküp civarında olan üretimimizi kısa bir süre sonra 1. fazın tamamlanmasıyla günlük 10 milyon metreküpe, sonrasında da projenin tamamlanmasıyla 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedeflemekteyiz.

Karadeniz’de potansiyelin çok daha büyük olduğuna inanıyoruz.  Bölgede arama çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürmekte kararlıyız. Türkiye Petrolleri ailesi olarak, 70 yıla yayılan güçlü deneyimimiz, hızla gelişen insan kaynağı ve teknolojik altyapımız, çalışanlarımızın azmi, kararlılığı ve özverisiyle Türkiye Yüzyılına kıymetli katkılar koymakta kararlıyız.”

Kurultay'ın açılış oturumunda, jeoloji biliminin ilerlemesine katkı sağlayan ve özgün araştırmalar yapan jeoloji mühendislerine "Altın Çekiç ve Hizmet Ödülleri" verildi. Kurultay, "Afet Dirençli Kentler" ana teması altında alanında uzman tüm yerbilimcileri bir araya getirerek, 5 gün boyunca yapılan sunumlar ve panellerle, jeoloji biliminin geleneksel konularının ele alınmasına ve görüşlerin paylaşılmasına katkı sağladı.