Haberler

19

Haziran

2023

Çaycuma MYO'ya Sondaj Kulesi

Ortaklığımız desteğiyle Zonguldak BEÜ Çaycuma Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan Açık Deniz Teknolojileri Merkezi’ne yapılan Sondaj Kulesi ve Uygulama Laboratuvarları Törenle açıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ve Azerbaycan'ın ulusal lideri Sayın Haydar Aliyev'in doğumunun 100. yılı dolayısıyla Zonguldak BEÜ, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) iş birliğinde "Enerji Çalıştayı" düzenlendi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın sürdürülebilir kalkınmasına, bilimsel iş birliğine ve dostluğuna önemli katkılar sağlaması hedeflenen ve 2 gün sürecek çalıştayın açılışında, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve film gösterimi yapıldı. 

Çalıştay ile kule ve laboratuvarların açılış töreninde TPAO Genel Müdürü Sayın Melih Han Bilgin, Zonguldak Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz, ZBEÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Babanlı birer konuşma yaptı.

-"Gençlerimizi uygulamalı olarak sondaj kulesinde yetiştireceğiz."

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Melih Han Bilgin daha önce sondaj faaliyetinde kullanılan 55 metrelik sondaj kulesinin Çaycuma MYO bünyesine kurulduğunu hatırlatarak şöyle dedi:

"Bizim birinci ödevimiz her öncelikli görevimiz gençlerimize aydınlık umut dolu bir Türkiye bırakmaktır. Bu çerçeve içerisinde gençlerimizi yetiştirmek, onları geleceğe hazırlamak ülkemizin geleceğine hazırlamak; ülkemizin gelecek vizyonu içerisinde onların oynayacakları rollere hazırlamak bizim boyun borcumuzdur. Söz konusu gençlerimiz olunca liseden üniversiteye, üniversiteden, üniversite sonrası ve doktora eğitimine kadar bu değişik bir yelpazede aslında gençlerimizi destekleme çalışmalarımız devam edecek. Bu işte iddialı bir şekilde devam edeceğiz. Bugün ihtiyacımız olan meslek yüksekokulu mezunu tekniker seviyesinde yetişmiş personel için okulumuzda dokuz tane akışkanlar mekaniğinden, yazılıma, elektrik laboratuvarından mekanik laboratuvarına kadar değişik konularda pratik eğitim sağlayacak dokuz laboratuvarı faaliyete alacağız. Bir de sondaj teknikeri olarak yetiştirilecek kardeşlerimiz, öğrencilerimiz, gençlerimiz için fiilen çalışan bir sondaj kulesi kurduk. bu sondaj kulesi geçtiğimiz yıl sondaj yapıyordu. O kuleyi Çaycuma'mıza getirdik. Burada kurduk. İş emniyetinin bütün kurallarına riayet edecek bir şekilde gençlerimizi bu kulede sondaj teknikeri olarak yetiştireceğiz."

Vali Mustafa Tutulmaz, Çaycuma Meslek Yüksek Okulu'ndaki programda yaptığı konuşmada, doğal gazın ülke ve kente katacağı katkılar göz önünde tutulduğunda Zonguldak'ın yeniden enerjinin merkezi olma yönünde hızla ilerlediğini söyledi.

Son 150 yıldaki savaşların arkasında, görünürde başka nedenleri olsa da enerji kaynaklarına sahip olma arzusu yattığını belirten Tutulmaz, yeni yüz yılın başlatıldığı bu dönemde güçlü Türkiye'nin en önemli ayaklarından birinin enerji olduğunu ifade etti. Tutulmaz, kalkınmanın ve güçlü Türkiye'nin, Türkiye'nin gönül coğrafyasının, kardeş coğrafyasının da aynı güçte olabilmesinin temelinin enerjiye sahip olmaktan geçtiğini vurgulayarak, "Bunun başka yolu yok. Enerji güç demek. İnşallah kaybettiğimiz yılları hızlı şekilde telafi ederek ülkemizi belirli aşamaya getireceğiz. İş birliğinin güzel örneklerini görüyoruz burada." dedi.

Zonguldak BEÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, enerjinin, toplumun refah seviyesine doğrudan etki eden, ülkelerin kalkınması için en önemli unsurlardan olduğuna değinerek, küreselleşmenin etkilerini belki de en çok enerji alanında gördüklerini söyledi.

Özölçer, amaçlarının, devletin belirlediği stratejik hedefler doğrultusunda, enerjideki çalışmaların ve girişimlerin sayısını arttırmak, araştırma-geliştirme faaliyetlerini kuvvetlendirmek, bilimsel bilgiyi uygulamaya dönüştürüp ülkenin teknolojik ve ekonomik kalkınmasına katkı sunmak olduğunu kaydetti.

- "Eğitime, ilime daha çok fikir vermeliyiz"

Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Babanlı ise Azerbaycan'ın, Türkiye'nin desteğini alarak, 44 yıl sonra vatan topraklarını geri aldığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in istişare ve dayanışmaya çok önem verdiğini dile getiren Babanlı, "Türk Birliği, Türk devletlerinin birliği, Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Sayın Aliyev'in Türk dünyasını kurması, her birimiz için gurur vericidir. Eğer bugün Türk dünyamızı güçlü kılmak istiyorsak eğitime, ilime daha çok fikir vermeliyiz. Üniversitelerimizin bir yerde işleri hayata geçirmesi gücümüze güç katacak." ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyelerine teşekkür belgeleri ve çeşitli hediyeler verildi.

Çaycuma MYO kampüsünde kurulan Açık Deniz Sondaj Teknolojisi, Açık Deniz Taban Uygulamaları Bölümleri'ne kurulan laboratuvarların ve 55 metrelik sondaj kulesinin açılışları gerçekleştirildi.

Pratik eğitime olanak tanıyacak uygulama laboratuvarları ve çalışır durumdaki sondaj kulesi, ülkemizde bu tür uygulamaların en çarpıcı örneklerinden biri olacak ve öğrencilere benzersiz bir pratik imkânı sağlayacak. 

Sondaj alanındaki uygulamalı eğitimde kullanılacak 55 metre yüksekliğindeki F125 tipi   Sondaj Kulesi, 10.000 m2 saha alanı, 3.000 metre sondaj derinlik kapasitesi ve 125 ton çekme kapasitesi ile ülkemizde mesleki eğitimde gerçek anlamda bir çığır açıyor. Çaycuma Meslek Yüksekokulu bahçesine kurduğumuz bu kule sayesinde öğrenciler “gerçek bir enerji projesinde çalışma deneyimini” kendi okullarında elde etmiş olacaklar.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksek Okulu Açık Deniz Teknolojileri Merkezi içinde kurulan son teknoloji örneği Elektrik-Elektronik, Haberleşme, Elektriksel Güç Sistemleri, Pnömatik – Hidrolik, Kontrol Otomasyon, Fizik, Sondaj Akışkanları, Mekanik ve Bilgisayar olarak ayrıştırılmış dokuz ayrı laboratuvarla öğrenciler hidrokarbon arama ve üretim süreçlerine ilişkin öğrendiklerini fiilen uygulama fırsatı bularak çalışma hayatına ve sektör pratiklerine en iyi şekilde hazırlanacaklar.