Haberler

19

Nisan

2024

Genel Müdürümüz Ahmet Türkoğlu Uluslararası Gaz Birliği Toplantısında Konuştu

Uluslararası Gaz Birliği'nin BOTAŞ ev sahipliğinde düzenlediği “Türkiye’nin Doğal Gaz Yolculuğu ve Mevcut Durum” ve “Enerji Dönüşümü ve Geçiş Yakıtı Olarak Doğal Gaz” konulu toplantısı 18 Nisan 2024 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. 

Toplantının açılış konuşmasını BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile IGU Başkanı Madam Li Yalan yaptı. Hollanda Kraliyet Gaz Birliği ve IGU Bölge Koordinatörü Marcel Kramer’in moderatörlüğünü yaptığı "Karadeniz Gaz Keşfi" oturumunda konuşma yapan Genel Müdürümüz Ahmet Türkoğlu, Karadeniz Gazı'nın arama sürecinden üretime geçişine kadar olan aşamaları ve Ortaklığımızın faaliyetlerini katılımcılara aktardı.
Türkoğlu, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi bağlamında yaptığı konuşmasında; “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’mızın Millî Enerji Hedefleri doğrultusunda petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığımızı azaltmak için çizilen strateji ve politika, keşifler hususunda Ortaklığımıza yeni bir vizyon kazandırmıştır. Bu strateji ve politika hedefleri doğrultusunda petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerimiz için çok ciddi yatırımlar yaparak kendi filomuzu oluşturduk. Denizlerimizde sismik arama faaliyetlerinden üretime kadar bizlere imkân sunan bir filoya sahip olduk.” ifadelerine yer verdi.

Sakarya Gaz Sahası keşfi sonrası keşfedilen gazın karaya getirilmesi, iletilmesi ve işlenerek ulusal iletim ağına teslim edilmesi hedefine büyük emekler vererek ulaştıklarını söyleyen Türkoğlu; “Zamana karşı mücadele vererek 3 yıl dolmadan nihayete erdirdik. Bu proje 405 milyar metreküp rezerv ile 2020 yılında dünyanın en büyük deniz keşfi ve Amasra-1’de keşfedilen 135 milyar metreküp rezerv ile 2021’de dünyanın 2. en büyük keşfi olarak kayıtlara geçmiştir. Bu başarılar sonucunda Ortaklığımız Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi ile 2021 yılında “Yılın Arama Şirketi” ödülünü kazanmıştır.” diye belirtti.
Türkoğlu, Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefine katkıda bulunmalarının kendisi için bir onur olduğunu, Karadeniz’deki potansiyelin çok daha büyük olduğunu bildiklerini ve bölgede arama çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.

Küresel ısınma, yeşil dönüşüm, alternatif enerji kaynaklarının gündemde olduğu ve enerji ihtiyacının dünya çapında her geçen gün arttığını, Ukrayna-Rusya savaşının enerji sektöründeki negatif etkisiyle birlikte enerji arz güvenliği ve enerji çeşitliliğini yoğun bir şekilde tartıştığımız bir dönemde olduğumuzu belirten Türkoğlu; Ortaklığımızın bu noktada teknolojik altyapısını ve insan kaynağını geliştirerek hem ülkemizin enerji üssü olma hedefine hem de enerji arz güvenliğine destek veren bir şirket konumuna gelmek için mücadele edeceğinin altını çizdi. Bu süreçte Avrupa başta olmak üzere daha geniş coğrafyada enerji arz güvenliğinin sağlanması için proje ve ortaklıklar kapsamında çalışmalar yapılmaya devam edileceğini söyledi.

Türkoğlu; “TPAO, gelenekten geleceğe taşıdığı deneyimi, gelişen teknolojik altyapısı, çalışanlarının azmi, özverisi ve kendini geliştirme hedefiyle Türkiye Yüzyılına hazır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar’ın liderliğinde Enerji bağımsızlığımız ve enerji güvenliğimiz için atacağımız adımlarla, yeni arama çalışmalarımız, yeni keşiflerimiz ve müjdelerimizle bu vizyona elimizden gelen katkıyı en iyi şekilde vereceğimize inanıyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.