06
Mayıs
2025
Küresel enerji sektörünün önemli aktörleri, 2 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenen İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde (INRES 2025) bir araya geldi. “Kaynakların Teminatı, Geleceğin Yeniden İnşası” mottosuyla gerçekleşen zirve, hem yerli hem de yabancı üst düzey katılımla dikkat çekti. Zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirve, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde ve Turkuvaz Medya Grubu’nun organizasyonuyla hayata geçirildi. Ev sahipliğini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar üstlendi.
Zirvede Azerbaycan, Irak, Romanya, Somali, Bulgaristan, Nijer, Moldova, Suriye, Libya, Macaristan ve Suudi Arabistan’dan bakanlar ve bakan yardımcıları hazır bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile birlikte küresel enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileri, sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve medya mensupları da bu önemli organizasyona katıldı.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan açılış konuşmasında, Türkiye’nin enerji alanındaki vizyonunu şu sözlerle özetledi: “Türkiye hem doğal gaz kaynakları hem coğrafi konumu hem de hidrokarbon rezervlerine yakınlığı nedeniyle küresel enerji denkleminde stratejik bir yere sahiptir.” Milli Enerji ve Maden Politikası ile dışa bağımlılığı azaltmayı başardıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Şimdi bu başarıları yeni bir aşamaya taşıyoruz. Türkiye’yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel bir aktör haline getireceğiz. Bu yeni dönemde ülkemiz enerji ve madencilik sektörlerinde dünyanın dört bir yanında yepyeni iş birliklerine imza atacak, küresel enerji güvenliğine eşsiz katıklar sağlayacaktır” diye konuştu.
Gabar’daki petrol üretimiyle ilgili güncel bilgileri de paylaşan Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Bugüne kadar Gabar’da toplam değeri 2 milyar dolara yaklaşan 26 milyon varilin üzerinde üretim gerçekleşti. Nihai hedefimiz olan 100 bin varil petrol hedefine çok kısa süre içinde ulaşacağız. Gabar’daki çalışmalarla birlikte Türkiye geneli günlük petrol üretimimiz 2025 Mart sonu itibarıyla 135 bin varili aşarak yeni bir rekor kırdı. Cumhur İttifakı olarak hassasiyetle yürüttüğümüz Terörsüz Türkiye çalışmalarında arzu edilen neticeyi aldığımızda inşallah bambaşka bir hikâye yazacağız” dedi.
Doğal gaz üretiminde ise Sakarya Gaz Sahası’ndaki gelişmeleri aktaran Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizdeki 4 milyonu aşkın hanenin ihtiyacı buradan karşılanıyor. Geçen yıl Sakarya Gaz Sahasında kümülatif olarak yaklaşık 1,8 milyar metreküp üretim gerçekleştirdik. Çanakkale’deki yüzer üretim platformumuz önümüzdeki yıl Sakarya Sahasında göreve başlayacak. Böylece günlük 10 milyon metreküp ilave üretim yapacağız. 2026’da Faz 1 ve Faz 2 toplamında yaklaşık 20 milyon metreküp günlük üretim hedefliyoruz. 2028’de Sakarya’da günlük üretimi 40 milyon metreküpe yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu hedefe ulaştığımızda konutlarımızın doğal gaz ihtiyacının tamamını kendi kaynaklarımızdan karşılıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 30 Nisan 2025 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Macaristan’ın ulusal petrol şirketi MOL Group arasında Budapeşte'de gerçekleşen imtiyaz anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Macaristan'ın MOL şirketi ile geçtiğimiz yıl bu ülkedeki üç farklı saha için ortak teklif verme anlaşması imzalamıştık. Yapılan ihalelerle birlikte iki blok bu konsorsiyum tarafından kazanıldı ve iki gün önce de imtiyaz anlaşmaları imzalandı.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Somali açıklarında görev yapan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin üç boyutlu sismik arama çalışmalarını da yüzde 90 oranında tamamladığını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar ise programda yaptığı konuşmada, “Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarının geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınmanın ve ekonomik büyümenin en önemli itici gücüdür.” dedi. İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’ni bu çerçevede bir iş birliği platformu olarak konumlandırdıklarını belirten Sayın Alparslan Bayraktar, zirvenin bir marka haline geleceğini ifade etti.
Sakarya Gaz Sahası’nda üretimi artırmak için yoğun şekilde çalıştıklarını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar, Gabar’daki petrol üretiminin de Şırnak’ı “göç veren değil göç alan bir cazibe merkezine” dönüştürdüğünü vurguladı. Farklı coğrafyalarda iş birliklerini sürdüreceklerini belirtirken, “Azerbaycan’da, Irak’ta, Rusya’da mevcut ortak olduğumuz projelerin yanında yeni projelerle yeni ortaklıklara hazırlanıyoruz. Libya’da, Irak’ta, Pakistan’da, Hazar bölgesinde aktif bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Kazan-kazan anlayışı ile hem ülkemize hem de iş birliği içinde olduğumuz ortaklarımıza ve o ülkelerin ekonomilerine katkı yapmaya devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Zirve kapsamında ayrıca “Enerji Dönüşümünde Kritik Mineraller”, “Enerji Dönüşümünde Madencilik”, “Arz Güvenliğinin Değişen Dinamikleri” ve “Geçiş Sürecinde Hidrokarbonlar” başlıklı oturumlar düzenlendi.