Haberler

02

Ağustos

2024

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Karadeniz’e Uğurlandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar'ın teşrifleriyle İstanbul'da düzenlenen programla Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Karadeniz’e uğurlandı.

Yeni sefere ilişkin bilgiler paylaşan Bakan Bayraktar, İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz’e açılacak Abdülhamid Han sondaj gemisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, "Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, filomuzdaki dördüncü gemi. En son filoya katılan yedinci nesil gemimiz. Şu ana kadar Akdeniz'de üç tane derin deniz sondajı yaptı. İnşallah şimdi Karadeniz'de bu faaliyetlerine devam edecek" dedi.

‘‘Abdülhamid Han sondaj gemimiz hem petrol hem doğal gaz arayacak’’

Bayraktar ayrıca, "Abdülhamid Han sondaj gemisi Karadeniz’de petrol de doğal gaz da arayacak. Ama ilk kazmayı planladığımız lokasyonda petrol emareleri olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Karadeniz’de faaliyet gösteren gemilerle ilgili de konuşan Bakan Bayraktar, "Üç gemimiz şu anda Karadeniz'de çalışıyor. Fatih, Yavuz ve Kanuni gemileri. Bunların her birinin ayrı bir görevi var. Fatih gemimiz sondajı yapıyor, Kanuni gemimiz kuyu alt tamamlama hizmetini yapıyor, Yavuz'da üst tamamlamayı yapıyor. Bizim şu anda 8 tane kuyumuz üretimde. Eylül ayının sonunda 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. 2025 yılının ilk çeyreğinde ise 12 kuyuda üretime geçmiş olacağız. İkinci ve üçüncü faz için daha hızlı bir şekilde bu kuyuları hazırlamak lazım. Onun için de Abdülhamid Han Gemisini bu üretim odaklı bakış açısıyla Karadeniz'e bugün itibariyle uğurluyoruz" dedi.

Aliağa’da kule sökümü tamamlanan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, boğaz geçişinin ardından kule montajı çalışmaları için Filyos Limanı’na doğru hareket edecek ve Filyos’taki montaj işlemleri sonrası Karadeniz’deki ilk hedefine doğru yola çıkacak.