Haberler

07

Ekim

2024

Oruç Reis Dolmabahçe’den Uğurlandı

Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Somali’de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları için Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar ile birlikte Dolmabahçe’den uğurlandı.

Gemi kaptanıyla telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yolunuz açık olsun. Bu uzun yolculukta Somalili kardeşlerimizle bir araya geleceksiniz. Gerek firkateynlerimiz gerek destek gemilerimizle Türkiye-Somali kardeşliği inşallah bu açık denizlerde de ortaya koyacaksınız.” dedi.

Oruç Reis, Filyos’tan Yola Çıktı

Türkiye’deki tersanelerde inşa edilen ve tasarımından üretimine kadar tüm aşamalarında Türk insanının emeği olan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, kıtalar arası ilk görevine başlamak üzere Filyos Limanı’ndan Somali açıklarına doğru hareket etti. 

Dolmabahçe’den Uğurlama

Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin İstanbul Boğazı'ndan geçişi dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan ve Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Sayın Abdirizak Omar Mohamed katıldı.

Ekim Sonunda Mogadişu Açığında

Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’a bilgi veren Kaptan Özkan, “Sayın cumhurbaşkanım. Tüm saygımızla sizleri selamlıyoruz. Allah’ın izniyle 23-25 Ekim tarihleri arasında Mogadişu açığında gemimizin düdüğünü öttürmeyi planlıyoruz.” dedi.

Somali Seferi: 7 Gemi ile Güvenli Geçiş

Oruç Reis Araştırma Gemisi, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz üzerinden Somali açıklarına doğru yola çıkacak. Ay sonuna kadar belirlenen sahaya ulaşması beklenen Oruç Reis, görev süresi boyunca Türk Donanması’na ait TCG Gediz, TCG Gökova ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi gemileri tarafından korunacak. Ayrıca, Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de Oruç Reis’e eşlik edecek.

Sismik Veri Toplama Faaliyeti

Oruç Reis, Somali açıklarında yer alan üç ruhsat sahasında, daha önce hiç yapılmamış olan üç boyutlu sismik çalışma gerçekleştirecek. Yaklaşık 7 ay sürmesi planlanan bu faaliyet sırasında Oruç Reis, hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler, Ankara’da detaylı bir şekilde analiz edilecek ve elde edilen sonuçlara göre belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.