Haberler

09

Temmuz

2024

TPAO, İncelemeli Patent Sınıfında İlk Patentini Aldı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), AR-GE Merkezi’nin “Derin Öğrenme Süreçleri ile Fosil Tanıma Yöntemi” isimli patent başvurusu TÜRKPATENT tarafından tescillendi. Bu patent, TPAO'nun uluslararası alanda da kabul gören ilk patenti olma özelliğini taşıyor.
 
Bu Buluş Ne Sağlıyor?

TPAO tarafından geliştirilen "Fotograftan Fosil Tanımlama Yazılımı (Fossil Vision)", paleontolojik ve stratigrafik çalışmalara büyük kolaylık ve yenilik getiriyor. Geliştirilen buluş ile akritark ve kitinozoa gruplarına ait mikrofosillerin (tek hücreli fosiller) fotoğraflarından, fotoğraftaki bireyin hangi cinse ait olduğu ve/veya hangi cinslere ait olabileceğinin tahmini otomatik olarak yapılabilmekte. Ayrıca, fosil korunumun iyi olmadığı koşullarda, fotoğraftaki bireye en yakın cinslerin neler olabileceği program tarafından kullanıcıya sunulmakta. Geliştirilebilir veri tabanı ile çalışan bu yazılım, sisteme yeni eklenen fosil bireyler ile de zenginleştirilebilir bir alt yapıya sahip olması açısından da önemli.
 
Mikrofosiller Nasıl Tanınıyor?
 
Bilinen manuel yöntemde, fosillerin cins ve tür tayinleri uzman kişiler tarafından mikroskop altında belirleniyordu. Bu işlem ise oldukça zaman alıcı ve uzmanlık gerektiriyordu. Ayrıca, uzmanlık alanının yeterli olmadığı durumlarda, manuel olarak yapılan fosil tanımlama işlemi sırasında hata payı daha çok olabilmekte. TPAO'nun geliştirdiği bu yazılım ise derin öğrenme ve bilgisayarlı görme teknolojisini kullanarak bu sorunu çözüyor. Sistem sayesinde fosiller daha hızlı ve daha az hata payıyla tanımlanabiliyor.
 
Uluslararası Boyuta Taşınıyor

Bu patent, TPAO'nun Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına verdiği önemin de bir göstergesi. WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü) tarafından yürütülen PCT sürecinin olumlu sonuçlanmasıyla birlikte, TPAO, bu patentin koruma kapsamını uluslararası boyuta taşımış ve talep edeceği ülke veya ülkelerde resmi olarak tanınması için ilk adımı atmıştır.