Haberler

24

Eylül

2024

Türkiye’nin İlk Yüzer Üretim Platformu Çanakkale’de Karşılandı

Türkiye'nin ilk Yüzer Üretim Platformu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Alparslan Bayraktar’ın teşrifleri, beraberindeki heyet ve üst yönetimin katılımlarıyla Çanakkale’de düzenlenen törenle karşılandı.

30 Temmuz’da Singapur’dan yola çıkan Yüzer Üretim Tesisi, 51 günlük bir seyahatin ardından Çanakkale’ye ulaştı. Bakan Bayraktar, platformun güvertesine çıkarak merkez kontrol odasında incelemelerde bulundu. Daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu tesis, Karadeniz'deki Sakarya gaz sahasında üretimimizi iki katına çıkaracak. İlk fazda 10 milyon metreküp olan üretimimizi 20 milyon metreküpe yükselteceğiz. Ayrıca, 4,4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını bu tesisten karşılayacağız," dedi.

Sanayi Tesisi Vurgusu

Bakan Bayraktar, platformun bir gemi değil, sanayi tesisi olduğunu belirterek, "Deniz tabanından gazı çıkaracağız. Bu işlemleri burada tamamlayıp, ardından yaklaşık 180 kilometre mesafedeki BOTAŞ’ın karadaki hattına bağlayacağız. Bugün bir ilke tanıklık ediyoruz. Bu tesis, denizdeki üretim üssümüz olacak ve ülkemizin doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılayacak," ifadelerini kullandı.

Devasa Boyutlarda Üretim Üssü

Bakan Bayraktar, platformun 300 metre uzunluğunda, 58 metre genişliğinde ve yaklaşık üç futbol sahası büyüklüğünde olduğunu vurguladı. Platform, Karadeniz'deki gaz sahasında 20 yıl boyunca sabit kalacak ve burada yaklaşık 140 personel görev alacak. Karadaki ekiplerle birlikte toplamda 165 kişinin 7/24 vardiya sistemiyle çalışacağını belirten Bayraktar, platformda çoğunlukla Türk mühendis ve teknisyenlerin görev yapacağını da ekledi.

2026 Yılında Göreve Başlayacak

Bakan Bayraktar, platformun Çanakkale’de geçireceği süre boyunca üst ve alt tamamlama işlemlerinin gerçekleştirileceğini, ardından Filyos’ta aktivasyon işlemlerinin tamamlanacağını ve 2026 yılında 20 yıl boyunca görev yapacağı yere gönderileceğini ifade etti.