Haberler

30

Temmuz

2024

Türkiye’nin İlk Yüzer Üretim Platformu Yola Çıktı

Türkiye’nin ilk "Yüzer Üretim Platformu”, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında, Karadeniz'de ürettiğimiz doğal gazın denizde işlenip boru hattıyla şebekeye iletilmesi görevi için Singapur'dan Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Yüzer tesisin öne çıkan teknik özellikleri arasında maksimum 10,5 milyon metreküp gaz işleme kapasitesi ve 10 milyon metreküp gaz transfer kapasitesi bulunuyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayında Yüzer Üretim Tesisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, "Gemi, Singapur'dan hafta başında yola çıkacak. İki aya yakın bir seyir süresi var. Platform, Marmara'da bir tersanede birkaç ay süren bakım işleminden geçecek, sonrasında Filyos Limanı'na gidecek" dedi.

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5,5 milyon metreküp olan üretimin ilk fazda 2025'in ilk çeyreğinde 10 milyon metreküpe çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, "Bu yeni platformla biz inşallah bunu 20 milyon metreküpe çıkarmış olacağız" dedi.

Platformun, 2026'da günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üreteceğini ve yaklaşık 5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşılayacağını aktaran Bayraktar, "Yüzer üretim tesisi ile 2026 yılında Karadeniz'de üretime başlamayı hedefliyoruz. Gemi, Sakarya Gaz Sahası'na gidecek ve 20 yıl boyunca orada bu gazı üretmeye devam edecek. diye konuştu.